Šachmatų partija politikos kuluaruose

Neseniai teko bendrauti su Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos atstove ir pokalbyje atsiskleidė, jog žmonės, kuriems dažniau vienais ar kitais reikalais tenka užsukti į LR įstatymų leidžiamosios valdžios organą – Seimą, mėgindami tautos išrinktiems atstovams išsakyti vieną ar kitą poziciją, sulaukia klausimo, kuris paprastą žmogų ,,iš gatvės“ gali išmušti iš vėžių: ,,Kas už Jūsų stovi?“ Šio egzistencinės svarbos klausimo ištakos slypi veikiausiai kiekvieno viešajame šalies gyvenime dalyvaujančio asmens galvoje ir apsireiškia įvairiomis formomis nuo privačių susitikimų iki viešų debatų masinės žiniasklaidos priemonėse – visą laiką stengiamasi demaskuoti oponentą, atskleidžiant jo atstovaujamas interesų grupes, tuo pačiu metu sau paliekant visuomenės atstovo rolę.

Esamą situaciją galima pavadinti ,,stogo“ efektu, nes nematoma grupė garantuoja savo atstovo žodžių svarbą bei jo įtaką priimamiems sprendimams. Grupinis interesas keliamas aukščiau už visuomenės gerovę, bet savo atstovo delegavimas demokratinėje valstybėje reikalauja daugumos pritarimo. Visa tai lemia būtinybę derinti grupinį interesą su visuomenės gerove arba paramos konkrečiai politinei jėgai poliarizaciją. Dėl šios priežasties matomas partinių programų niveliacijos procesas, dėl kurio rinkėjai pastebimai darosi indiferentiški šalyje vykstantiems procesams, ką reflektuoja rinkimų aktyvumo statistika.

Kyla elementarus klausimas, kas yra tos grupės, užsiimančios slapta lobistine veika ir stumdo šalies politinius veikėjus kaip šachmatų figūrėles? Viena aišku, kad visa valdžia sukoncentruota ne vienose rankose, nes, priešingu atveju, nematytume tam tikrų valstybinės svarbos etatų rotacijos, kurią netgi paskatina ketvirtosios valdžios panaudojimas tam tikrų tikslų įgyvendinimui. Eiliniai piliečiai gali tik džiaugtis, kad Lietuvoje dar neįsigalėjo valdžios monopolija, tad dar nevėlu išsaugoti esminį demokratijos principą – galimybę rinktis, tik esminė problema slypi tame, kad dėl informacijos stokos neaišku, už ką ir kokius interesus bus atiduodamas mandatas.

Žmonės jungiasi į grupes vedini vidinių tikslų, tad įtakos grupės interesas yra tų vidinių tikslų visuma. Dėl šios priežasties būtinas viešas privačių interesų deklaravimas ne tik politikams, bet ir verslo sektoriui, kurio rankose slypi finansiniai išrinktų atstovų kontrolės svertai, kad būtų užtikrintas skaidrumas viešajame šalies gyvenime. Priešingu atveju, mes toliau gyvensime iškreiptoje demokratinėje santvarkoje.

P.S.  Paskelbta: 2008-02-25 22:41

Tagged , ,
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos