Mėšlas internetuose

Stiprokai ir labai abstrakčiai „tėkšelėjau“ pavadinime žodį „mėšlas“ ne be reikalo, nes šis įrašas apie tą tikrą mėšlą, kuris smirdi realybėje. Suintrigavau? Tikitės dabar kokio nors „pikantiško“ vaizdelio-nuotraukėlės?.. Nebus!

Šis įrašas ne apie tą tikrąjį mėšlą, kuriuo tręšiama žemelė. Oi ne apie tą, bet apie internetinį!

Labai plati tema… Delfiai, komentarai, rietenos, pjautynės, pimpalų matavimaisi, tie patys socialiniai tinklai, uoniukai, internetiniai sukčiai, piratai, antipiratai, kopyraitai, torentai ir t.t. Visko neišvardinsiu! Juolab dažnai, kas yra virtualiame pasaulyje, lieka jame!!!

Aš apie kitokį mėšlą kalbu – pinigus… pinigus realiame gyvenime! Internetas kainuoja pinigus… Bet ne tame įrašo kabliukas!

Internetinės svetainės kainuoja pinigus!!! Va, čia yra tai, apie ką norėčiau pakalbėti. Internetinės svetainės…

Tik nereikia pulti man įrodynėti, kad „nebūtinai kainuoja, galima nemokamai pasidaryti ar susirasti, kas padarys“. Žinau visa tai…

Kalbu apie tuos, kurie suka realų internetinių svetainių „kepimo“ biznį realiame pasaulyje su realiais mokesčiais, pinigais, žmonėmis – visu tuo, ką gali pačiupinėti… Išskyrus produktą…

Produktas – internetiniai puslapiai! Oi, kiek daug jų yra… Tik didžioji dalis – kažkieno iškepti „nouneimai“, kurių nei kas žino, anei randa (per bendrą paiešką)… Tokiems dažnai pasirengę padėti „SEO optimizatoriai“, bet ne apie juos šį kartą, o apie tuos „nouneimus“  gaminančius…

„Jei tavęs nėra internete, tavęs nėra visai.“ – dažnai girdima frazė iš puslapių kepyklų projektų vadybininkų (kurie dažniau atsako už aktyvius pardavimus, o ne projektus kaipo tokius). Ir daugelis užkimba ant šio kabliuko – kuriasi puslapiukai vienas po kito, įmonės perka paslaugas ir džiaugiasi. Džiaugiasi net tada, kai gauna totalų šūdą! Pakartosiu – ŠŪDĄ!

Tų šūdvežių yra privisę tiek daug, kad sunku išsirinkti, kurie pridarys kokybiškai, o kurie totaliai. (Turiu omeny eiliniam nuo interneto atitrūkusiam žmogeliui tikrai sunku atsirinkti.)

Va, ne per seniausiai atkreipiau į vienos mėšlinos kontoros reklamą internetuose – siūlo internetinius puslapius! Nuo 100 Lt! Pateikti darbų pavyzdžiai labai gražūs… Spalvoti!

Tik įdėmiau įsižiūrėjęs pamačiau, kad tai kažkur matytos temos, kurios šiek tiek apdorotos, kad tekstukai viduje būtų lietuviški (ApiemusApiemusApiemus…) ir logotipai visur vienodi (Pavyzdys).

Taigi, plačiai rodomi baneriukai, o realių darbų pavyzdžių nėra! Dar vieni mėšliai ir ne kitaip…

Aš pats irgi esu „prikepęs“… MĖŠLO! Aš žinau, kad tai mėšlas, besisukantis ant kažkurio nemokamo TVS, su minimalistine paties pakoreguota tema pagal šablonus, nemokamais įskiepiais, sugeneruotu specialios programos logotipu… Na, mėšlas!!!

Esmė, aš nedarau puslapių kiekvienam – tik tiems, kas prašo „padaryk ką nors, būk geras, nesvarbu ką, bet ką nors, labai reikia, o pinigų šiam reikalui neturiu“ stiliuje. Tie, kurie prašo, iš anksto perspėjami, kad gaus – MĖŠLĄ. Ir, kas svarbiausia, aš už mėšlą neimu nė sudilusio varioko!!!

Darau savo malonumui… Mokausi savo malonumui… Darau greitai – esu prakutęs labiau nei kai kurie „kepėjai“, bet neimu pinigų, nes paprasčiausiai nėra už ką! Nematau prasmės kurti verslą, siūlantį mėšlą…

***

Šiandien gavau internetinį puslapiuką… Iš šiaip gerą vardą turinčių žmonių, turėjusių nemažų projektų… MĖŠLAS!

Na, kad nemokamas TVS, kad tema kreiva šleiva – tai atleistina. Gramatines klaidas tekstuose irgi atleidžiu.

Pykstu tik todėl, kad pasakiau, jog noriu kelių paprastų dalykų – bėgančios eilutės su tam tikru tekstu, kelių mirgančių baneriukų ir vertimų…

Supratau, kad pats galėjau padaryti geriau, bet nedariau, nes norėjau geriau, bet tikrai negavau to geriau, nors ankstesni projektėliai rodė, kad bus tas geriau, tad išgersiu geriau ir gal tada man bus bent truputėlį geriau.

Tagged , , ,

0 thoughts on “Mėšlas internetuose

  1. praeivis parašė:

    Bėgančios eilutės ir mirgantys baneriai? o.O
    Turbūt laiko mašinom žadi prekiauti, ir mirganti svetainė akivaizdžiai demonstruos kaip atrodys webas kai perkels 10 metų atgal? 😀

    • Mantas parašė:

      Čia pateiksiu situaciją:
      Ateina pas mane žmogelis ir sako: „Girdėjau internete gaudaisi, tai gal galėtum man internetinę svetainę nebrangiai sureguliuot“.
      Aš sakau, kad „na, pats nelabai ir darau, bet žinau, kas daro, tad galiu kontaktus duot“.
      Žmogelis kraipo galvą: „Ne, aš pats nesigaudau, laiko neturiu, tu man padaryk, sumokėsiu.“
      Aš jam sakau, kad „tikrai nedarysiu, nesu profesionalas“.
      Jis man – „tai tu vistiek viską sureguliuok, aš sumokėsiu“.
      Aš jam – „kiek turi ir ko reikia“
      Jis man susako viską, aš nueinu pas vienus, pas kitus ir klausiu, ar apsiima tai padaryti ir kiek nori už tokį darbą… Radau tokius, kurie apsiėmė ir sutiko su kaina…
      Gerai, kad pinigai ne mano, nes jausčiausi permokėjęs… O va prieš žmogelį man teks atsiskaityti… (Geriau būčiau pats padaręs kažką panašaus ir pinigus pasiėmęs, kai pagalvoju… Tik veju šią mintį, kad nekiltų pagunda tapti etatiniu mėšlium…)

      • praeivis parašė:

        O kokia ta suma?

      • Mantas parašė:

        800 Lt.

      • praeivis parašė:

        … čia grynai lietuviškas mentalitetas, kai už 800Lt nenori šiknos pajudinti. Juokingiausia, kad koks amerikonas frylanseris už tuos $300 be problemų būtų padarę. Tik, kad jie lietuviškai nemoka, tai tautiniams projektams netinka 🙁
        Dabar prisiminiau, kaip vienas tautietis pas mane komentaruose aiškino, kad išmaniojo telefono paprastutė programėlė parašoma per keletą dienų verta 12 000Lt 😀 Tipo jis pigiau nerašytu. Tautiečių gobšumas neišpasakytas 🙁

      • Karvė parašė:

        Na jo, todėl ir mėšliai. Didelė dalis tų freelancerių yra freelanceriai ne todėl, kad taip daugiau uždirba, bet todėl, kad samdomam darbe už tuos pinigus reikėtų atidirbti arba būtų išmesti. Paprasčiausiai nėra jokios atsakomybės – kažką parodei, gavai pinigus ir dedi užsakovui ignorą…

        Už tai kai randu kokį darbštų ir atsakingą programerį, lengvai nepaleidžiu. Tokie už 800Lt gali padaryti darbą, kuris tų pinigų vertas, o daugeliui atrodys kaip už 2000-3000 Lt. Porai draugų už tiek sukūrė normalias įmonių svetaines (be dizaino) – su normaliu TVS ir geru markupu (taigi ir SEO). Kai atsineši dizainą savo pas tokius mėšlius, apie kuriuos kalbi, jie dažniausiai prašo daugiau ir vis tiek nepadaro nieko padoraus – nes paprasčiausiai nemoka, jie ne programuotojai ir apie programavimą supranta tiek pat kiek eilinis vairuotojas apie mašinų remontą.

      • praeivis parašė:

        Čia jau lenda tavo mentalitetas, kai nežinai kaip dirba užsienio frylanseriai. Nieko nemoki kol nėra rezultato. Tai ką gausi matosi portfelyje. Jokios rizikos. Nors aišku būna visko – niekur nėra tobulybės. Bet vidutinio lietuvio ar ruso darbų įkainis yra iki 5 kartų aukštesnis nei amerikono. Ir kas visų juokingiausia, mūsiškių ir kokybė prastesnė. Šis 800Lt už svetimo TVS panaudojimą puikus pavyzdys.

      • Karvė parašė:

        Kadangi turiu daug patirties web programavime ir šiek tiek tokių projektų vadovavime, tai norėčiau paprieštarauti dėl svetimo TVS. Bet kokį projektą darant, ypač mažo biudžeto niekada neleisčiau programuotojui naudoti savo TVS. Tai turi būti plačiai palaikomas komercinis arba nemokamas (kaip už 800Lt tik toks ir gali būti) TVS. Nes kai reikės kažką keisti ir atnaujinti sistemą po metų ar kelių, tikimybė prisikviesti tą patį freelancerį nebus didelė, o jei nepavyks, tai niekas kitas nenorės kišti nagų prie kažkieno TVS. Nuosavas TVS yra IT įmonių, kurios turi pastovius darbuotojus privilegija.

        Geri nemokami TVS ar framework’ai yra puikus dalykas daugumai projektų iki 3000-5000 Lt. Turiu puikių pvz, kai geri programuotojai juos puikiai customize’ino ir gavosi tikrai nepriekaištingas rezultatas. Svarbiausia geras ir atsakingas programuotojas.

        Tiesa, paėmus gerą TVS kartais nereikia būti net ir geru programuotoju – užtenka kantriai pasėdėti prie nustatymų. Pvz vienas draugas vadybininkas sėdėjo sėdėjo ir išperėjo http://www.ambercave.co.uk – puikus produktas verslo pradžiai.

      • praeivis parašė:

        Nesusikalbėjom – tikrai nesiūliau sprendimo su uždaru TVS. Turėjau omenyje, kad panaudojus visiems iki skausmo pažįstamus TVS už 800Lt galima padaryti labai neprasta ir ganėtinai unikalų sprendimą.
        Ir tikrai nesupratau, kam dizainui reikalingas programuotojas. Nebent vėlgi pasiklydome terminuose ir programuotojų vadini koderį? :-/

      • Karvė parašė:

        Dizainui reikalingas dizaineris 🙂 Aš kalbu apie tai, kad pas programuotoją eini jau su nupieštu dizainu. Jei projektas didesnis, kartais reikia ir karpytojo – žmogaus kuris pieštą dizainą perkelia į kokybišką HTML/CSS/Javascript. Bet čia jau priklauso nuo pagrindinio programuotojo – jei jis tai gali padaryti kokybiškai, atskiro žmogaus nereikia.

        Žinoma, jei kažką tenkina koks nors standartinis dizainas su pakoreguotom spalvom, mygtukais ir kitais stiliaus elementais, tą irgi gali atlikti programuotojas. Bet čia jau, mano supratimu, yra perspaustas taupymas – galima už 500-1000 Lt sukurti gražų unikalų (aišku į prizus nepretenduojantį) dizainą.

      • Dalius parašė:

        Hmm. 800 Lt… jei pagal autorines gaunasi kažkur 470 į rankas. 4-5 darbo dienos. Per tiek laiko naujos TVS neparašysi.. Ko nors naujo irgi „nesuprograminsi“, bet produktą normalų galima pateikti (žinoma, nemokamos TVS pagrindu, nemokamų pluginų bazėje). Lietuviu kalba ir su „pribombasais“.

        Beje, pritariu Praeiviui. Pas mus su darbo rinka vieni kuriozai: santechnikas už du-tris vakarus (apie 10-12 valandų darbo) darbo nori gauti 500 Lt (pradžioj norėjo 800 Lt). Pagalbinio be 100Lt/dienai neprisikalbinsi (už tiek irgi normalus nebus) ir panašiai. O darbo skelbimuose… ant popieriaus 800Lt – 2000Lt „vaikšto“.

      • Mantas parašė:

        Šiandien sugebėjom užtrenkti raktelius mašinoj… Kvietėm meistrą. Paskambinom vienam, sako, kad už 100 Lt atidarys. paskambinom kitam – 100 Lt mažiausiai… kvietėm pirmąjį… Atvažiavo, pasakė 80 Lt, paprašė nueit parūkyt, nespėjau prisidegt cigaretės, jau šaukia atgalios. Pakalbėjom apie gyvenimą, pasidėrėjom dėl kainos. Sumokėjom 70 Lt už 10 sekundžių darbą maksimum ir išvažiavom…

      • praeivis parašė:

        Čia kitoks atvejis. Jeigu užsitrenkinėtu nuo ryto iki vakaro ir sugebančių patekti į užtrenktą mašiną ar būtą būtų tiek kiek, web kūrėjų ar santechnikų, tai būtų tau kainavę 10Lt + kuras atvykti 🙂

      • Mantas parašė:

        Čia tiesiog pamąstymas apie darbo laiką ir užmokestį bei klaidingai priimtus sprendimus paauglystėje… 3 metai kolonijoj už įsilaužimus ir auto vagystes dabar man leistų uždirbti beveik nedirbant…

      • Dalius parašė:

        Jaunystej, kai dar JAV gyvenau, esu pora kartu užsitrenkes ranktelius mašinoj. Pirmą karta man ją atrakino apsauginiai (univero), antra karta – ugnegesiai (kontoros). Abiem atvejais procedūra buvo primytvi iki negaliu:
        išsitraukia katalogą, kuriame, pagal mašinos modelį, papunkčiui surasyta: pasiimi įrankį A2, uzkiši šalia rankenos ir pakeli į viršų. Tereikia turėti tik lagaminą su įrankiais ir „manual’ą“.

        O šiaip tokiu atveju moki ne už laiką, o už labai specifines žinias.

        Beje, prisiminiau kai prie 3 metus reikėjo seifuką iš vilniaus i kauną pervešti. Paskambinau perkraustymo firmai.. tai ji „už krovikus“ paskaičiavo mazdaug taip: 4 (žmonės) x 4 (valandos, suvažinėjimui) x 100 Lt/žmogaus valanda = 1600Lt. Va čia tai žmonės uždirba… Teoriškai (kai pasakė kainą, net derėtis noras dingo)

      • praeivis parašė:

        Neilgai beužsidirbtum. Nes tik į senus automobilius užtenka žinių. O norint įsilaužti į naujesnius reikia brangios aparatūros. Čia vėlgi prie to pačio, kad negalima lyginti koderių su spynų meistru kadangi norint patekti į naujesnius automobilius aparatūra kainuoja tūkstančius.

      • Mantas parašė:

        Obetačiau, žmonės, kurie iš to daro verslą, bent jau turėtų tikrai iš ko nusipirkti įrangą ir pasimokyti ja naudotis, jei nori ir toliau daryti verslą… (Vagys juk irgi nesnaudžia!)

  2. Raganaite parašė:

    Vietoje „mėšlas“, kitą kartą siūlau naudoti žodį „šlamšts…“

  3. […] rašiau apie mėšlą internetuose… Taigi, žmogelis užsimanė pakeisti kainas, o jos padarytos su .swf tipo baneriukais. Buvo […]

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos