Motyvacijos žudikai

Motyvacija – tai turbūt geriausia „atmazkė“ nuo bet kokios veiklos. „Neturiu motyvacijos, tai manęs nemotyvuoja“ – vos ištari tai sau ir turi pasiteisinimą. O kai labai labai tingi ir nesi niekam įsipareigojęs, nepadės nei pasakymas – „nada, Fedia, nada“ – atsikratyti tingėjimo…

Kita vertus, gudrus dalykas ta motyvacija – tereikėjo jos svarbą pradėti aiškinti universitetuose ir „iškepti“ personalo vadybininkiūkščiai tik ir siūlo savo įmonėse diegti įvairias motyvacijos sistemas – va, gal pakeliam atlyginimą, gal duodam dieną papildomų atostogų ir t.t.

Taigi, sumokslinus motyvacijos sąvoką ir pateikus „nenuginčijamus“ motyvavimo priemonių įtakos įmonių veiklos rezultatams tyrimus, daugybė įvairaus plauko žmonių „pasigavo“ šį žodį ir pradėjo kasdien jį vartoti:  motyvavimo klausimas būdavo aptariamas per kiekvieną darbo pokalbį, per kiekvieną gamybinį susirinkimą, per kiekvieną darbinę vakarūšką – bent jau ten, kur teko pabuvoti man…

Ateini į susitikimą ir girdi – „Mantai, o kas tave motyvuotų dirbti geriau“?.. (O taip norėdavosi atsakyti, kad aš dirbu ir džiaugiuosi, kad dirbu tai, kas man patinka ir dar paklausti – o negi aš dirbu blogai, kad mane reiktų papildomai motyvuoti?)

Tik supraskit mane teisingai – toks klausimas, kai dirbi mėgstamą darbą, uždirbi pakankamai savo šeimos išlaikymui tikrai atrodo absurdiškas… todėl džiaugiuosi, kad visi tie motyvacijos pasekėjai, nesuvokdami, kas iš tikro yra motyvacija, jos skatinimo priemonės ir demotyvatoriai motyvacijos žudikai, bent šiek tiek apsiramino, atėjus ekonominiam sunkmečiui.

Nemanau, kad darbuotojus reikia motyvuoti, manau, reikia sukurti tokias sąlygas, kuriose jie norėtų ir galėtų dirbti! Tada nereikės jokios motyvacijos, kuri parodo tik vieną – kad kažkas įmonėje nėra gerai, jei reikia papildomai motyvuoti.

Taip pat iš praktikos žinau, kad dažnai žmonės net nesusimąsto apie blogybes, o kai jų paklausia, kas motyvuotų, pradeda mąstyti ir randa… daugybę daugybę trūkumų savo mylimame darbe!

P.S. Ne apie tai turėjo būti šis įrašas, bet grafomanijos priepuolio pagautas įsijaučiau į įžanginį žodį, tad teks šią įžangą kaip atskirą įrašą pateikti Kalėdinės savaitės pirmadieniui.

Tagged , , ,
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos