Lietuvos vardo privatizavimas – ar tai problema?

Ką tik viename krepšinio portale perskaičiau komentarą:

„Laikas keisti komandos pavadinimą. Eurolygoje nėra nei vienos komandos, kurios pavadinime būtų valstybės pavadinimas. Komanda paprastai siejama su miestu, o ne valstybe. Iš kitos pusės komandos dabar patiriama gėda dėl visiškai smukusios žaidimo kokybės, kažkiek pereina ir pačiai valstybei, nors ji dėl „Lietuvos Ryto“ prasto žaidimo nė kiek nekalta. Priežastis – itin suprastėjusi komandos vadyba, dėl ko netinkamai buvo parinkti ne tik žaidėjai, bet ir treneriai. Blogo klubui vadovavimo nereikia sieti su valstybės vardu, nes tai paprasčiausiai amoralu. Kažkaip neprisimenu nei vienos net futbolo komandos pavadinimo, kuriame būtų įrašytas ir valstybės vardas.

Man komandos pavadinimas kažkiek asocijuojasi su SSRS laikais. Visi žinome, kad ko ko, bet tiesos SSRS laikų žiniasklaidoje rasti buvo sunku. Komunistai, norėdami žmonėms įteigti teiginį, kad žiniasklaidos priemonė yra skleidžianti tiesą, ją pavadindavo vardais, kuriuose įterpdavo žodį „tiesa“, nors tos tiesos ten būdavo labai minimaliai, o vyraudavo melas, dezinformacija. Taip atsirado laikraščiai – „Tiesa“, „Komjaunimo tiesa“ ir t.t. Ar ne iš SSRS laikų dienraščio „Lietuvos Rytas“ savininkas Gedvydas Vainauskas, jausdamas itin didelę nostalgiją SSRS laikams, savo dienraštį pavadino „Lietuvos Rytas“, matomai manydamas, kad vien šis pavadinimas, susijęs su Lietuva, privers žmones pamiršti, kad jis SSRS laikais kasdien agituodavo ne už Lietuvą, o už SSRS, komunistų partiją, komjaunimą… Ar ne iš čia kilo ir komandos pavadinimas „Lietuvos Rytas“, nors komandai geriau tiktų pavadinimas „Vilniaus Rytas“ arba tiesiog „Rytas“.

Valstybės paminėjimas pavadinime daug įpareigoja, o klubo „Lietuvos Rytas“ vadovybė nesugeba įgyvendinti tų įpareigojimų ir žemina valstybės vardą, tiesiog jį nuvalkioja. Kyla abejonių ir dėl sąžiningumo tų, kurie suteikia teisę naudotis valstybės vardą klubo pavadinime“

Paryškinau svarbiausias vietas, nes tai, mano supratimu, atspindi problemą – ar gali privatus sektorius savo prekės ar korporaciniame ženkle naudoti tai, kas yra bendra? Ar gali valstybė leisti privatizuoti savo „brand’ą“? Ar tokiu būdu valstybė nekenkia savo įvaizdžiui, kai jos, o tiksliau – privatininko, vardas eskaluojamas neigiamame kontekste? Ar nedaro žalos tautinės savimonės formavimuisi Lietuvos vardo naudojimas konkurencinėje kovoje?

Plačiau apie „Lietuvos“ vardo naudojimo tvarką juridinių asmenų pavadinimuose ir jos planuojamus pakeitimus (nežinau, ar jie patvirtinti, nes nuo straipsnio praėjo kiek daugiau nei metai) galima pasiskaityti čia.

Tik ar nederėtų vietoj tvarkos supaprastinimo kalbėti apie visišką draudimą naudoti nacionalinį turtą (taip pat ir valstybės pavadinimą)  privačioms verslo struktūroms?..

Tagged , , ,

0 thoughts on “Lietuvos vardo privatizavimas – ar tai problema?

  1. Shilas parašė:

    Rytfaniai kasmet, žalgiriui prastai pasirodžius EL, šaukdavo „Daro gėdą Lietuvai“. Ir tik nesakykit, kad negirdėjot. Dabar tas pats tik iš kitos barikadų pusės. Būtų galima ir ką nors naujo sugalvoti, bet kadangi reikia kažko paprasto, nelabai ką ir sugalvosi.

    O dėl Lietuvos pavadinimo naudojimo, tai jis paprastinamas, nes tai, priešingai nei galvoji yra labai populiaru. Mars Lietuva, Asociacija Mažoji Lietuva, IBM Lietuva, Philip Moris Lietuva, daugelis kitų didelių ir mažų įmonių naudoja šį Lietuvos vardą pavadinime.

    Tuo tarpu Vilniaus „Lietuvos Rytas“ užsieniečiams gerokai mažiau asocijuojasi su žodžiu „Lietuva“, nes nei aukščiau išvardinti pavadinimai, nes užsieniečio akimis jame netgi nėra žodžio „Lietuva“… Taip mes žinome, kad tai tas pats kito linksnio žodis, tačiau kiek užsieniečių žino, jog Lietuva = Lithuania ir plius dar moka lietuviškai linksniuoti? 😀

    Tad kolega, tiesiog „varote“ lygioje vietoje. Dar prie žemos kultūros rytfanių šūkio „daro gėdą Lietuviai“, pridėkit „Rytas Gaidys“ ir jūsų blogas būtų išbaigtas. 😀

    • Mantas parašė:

      Shilai, žinau tavo nusistatymą diskusijų krepšinio temomis atžvilgiu.;) Tačiau šis įrašas nėra apie krepšinį. Tas komentaras paimtas tik kaip iliustracija problemai, kuri galbūt kitiems ir neatrodo problema – Lietuvos vardo naudojimas verslo tikslais, kuriant įmonės brand’ą, įvaizdį ir t.t. Tavo kone visi paminėti Lietuvos vardo naudojimo atvejai nurodo atstovybę tam tikroje vietoje (konkrečiai Lietuvoje). Nemanau, kad intencija nurodyti atstovybės vietą, pvz., „Mars Lietuva“, yra Lietuvos vardą menkinanti priežastis viena ar kita forma. Netgi priešingai – tai signalas kitiems investuotojams, kad ir Lietuvoje galima steigti atstovybę…
      Kita vertus, „Lietuvos Rytas“ ar „Lietuvos spauda“, ar „Lietuvos aidas“ (greitai šauna į galvą tik šie pavyzdžiai), nemanau, kad yra tinkami Lietuvos vardo naudojimui, nes: a) tai nėra atstovybės ar tarptautinės įmonės, b) pavadinimo tikslas nėra nurodyti vietovę, bet sukurti prekės ženklą, perteikianti bendrumo, visuotinumo jausmą, c) valstybei ir piliečiams toks vardo naudojimas neduoda jokios naudos.
      Žinoma, dabar jau būtų neteisinga uždrausti, pvz., „Lietuvos rytui“ vadintis taip, kaip jis vadinasi jau labai ilgą laiką. Manau, čia klaida buvo padaryta anksčiau – leidžiant pasivadinti „Lietuvos Rytu“. Bet gal nereikėtų kalbėti apie leidimo supaprastinimą dabar ir ateityje?..

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos