„Google“ cenzūra…

Nelabai mėgstu kalbėti apie Internetą… Na, šiaip aš apie daugelį dalykų nemėgstu kalbėti, bet tai ne esmė.

Taigi, dar visai neseniai nuskambėjo po platųjį pasaulį naujiena, kad „Google“ į greitąją paiešką nebeįtraukia kažko susijusio su „torrent’ais„. Šiaip priėmiau lengvai – neįtraukia kažkur, kuo nesinaudoju, bet, kaip rašoma straipsnyje:

„šis „Google“ žingsnis neturi įtakos galutiniams paieškos rezultatams.“

Man tai ir yra svarbiausia paieškos sistemoje – nelįsti prie galutinių rezultatų!!!

Šiandien vėl po ilgos pertraukos pamėginau naudotis „Google“ paieška ir atradau tai, ką veikiausiai kiti seniai atrado… Štai ir cenzūra:

Atsakydami į gautą skundą pagal JAV Skaitmeninio Amžiaus Autorinių Teisių Įstatymą (toliau SAATI), mes pašalinome 1 paieškos rezultatus. Jei pageidaujate, Jūs galite perskaityti SAATI skundą, kuriuo vadovaujantis buvo panaikinti paieškos rezultatai, svetainėje ChillingEffects.org.

WTF?! Ar už tokią laisvą ir nepriklausomą Lietuvą mes kovojome?!

Tpfu! „Truputį“ ne ta tema…

Reiškiu savo gilų pasipiktinimą informacijos sklaidos ribojimui! Bla bla bla ir taip toliau…

Tik, kai pagalvoji, „Google“ paieškos sistema – tai kompanijos turtas… Jis pateiktas viešam naudojimui, bet yra privatus turtas… Ir visgi su savo turtu kiekvienas gali daryti ką nori… Svarbu, kad nekenktų kitiems… Koks čia per viešasis interesas, kai yra autorinės teisės?! Ir kokia žodžio ar informacijos sklaidos laisvė gali būti privačioje valdoje, kur šeimininko žodis – tai įstatymas?..

Kita vertus, retorinis klausimas „pasistojo“ – o jeigu turtas neturi sienų ir yra pats Internetas, kaip galima taikyti kokios nors šalies įstatymus tam, kas netelpa tos šalies ribose?..

P.S. O visgi kaip keičiasi viskas vos per metus… Likimo ironija, bet pernai „Google“ maždaug tokiu metu garsėjo kaip kovotoja su Interneto cenzūra… Kinijoje… Šiemet jau patys imasi cenzūruot… pasaulį…

Tagged , , , , ,

0 thoughts on “„Google“ cenzūra…

  1. praeivis parašė:

    Google kovojo su Kinijos cenzūra tik po to, kai buvo išmesti iš Kinijos interneto verslo kaip musės iš barščių. Kol jiems leido sukti savo reikaliukus Kinijoje, jiems visai nerūpėjo cenzūros problemos…

    • Mantas parašė:

      Besidomintys tą supranta, bet prašalaičiui toks virsmas iš pompastiško kovotojo prieš cenzūrą į dar vieną autorių teisių gynėją atrodo keistai.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos