Tinklaraščio kūrimo džiaugsmai ir rūpesčiai: dar šiek tiek apie įskiepius

Ar žinote, kokia didžiausia mūsų visuomenės problema? Tai pasirinkimo galimybė! Tai ne aš sugalvojau, bet iš dalies pritariu šiam pasakymui. Puikus pavyzdys – wordpress. Šis TVS turi tiek daug įskiepių, kad tarp jų susigaudyti yra tikrai sunku. O juk daug geriau būtų keletas, bet tikrai tikrai naudingų…

Po ankstesniu mano įrašu praeivis teisingai pastebėjo, kad visi įskiepiai – sulėtina sistemos darbą. Žinojau tai iš anksčiau, bet vistiek, kai tiek daug pasirinkimo, norisi išbandyti viską. Kita vertus, teisingai buvo pastebėta, kad, jei įskiepiai apkraus sistemą, mano tinklaraščio skaitymui ir lankomumui tai turės tikrai ne teigiamą poveikį. Dėl šios priežasties bent laikinai atsisakiau kai kurių įskiepių:

Akismet – bent kol kas tikrai, kol nėra didelio lankytojų srauto, nėra prasmės jį laikyti įjungtą.

All in one SEO pack – jis nervino mane nuo pat pradžių, juolabiau visada skeptiškai žiūrėjau į tą SEO optimizavimą. Juk svarbiausia turinys! (Ir tai taip pat nėra mano originali mintis.)

Comment rating ir Comment rating widget – visgi komentarų nėra tiek, kad šie įskiepiai teiktų naudos.

SexyBookmarks – šį įskiepį buvau įsidėjęs tik dėl vaizdo, bet… pats niekada nespaudžiu ir nesidalinu beveik niekuo, nes… nes paprasčiausiai tie, kam reikia, patys randa… išimtis būtų tik itin svarbiems įrašams, kurių, žinau, kas ieško…

Taip pat dar kartą dėkui bendravardžiui, kuris nepatingėjo ankstesnio įrašo komentaruose pasidalinti naudojamais įskiepiais. Peržvelgiau juos ir trumpai aprašysiu:

Akismet – apie šį jau rašiau, tad nieko naujo nepasakysiu.
AskApache Search Engine Verify – iš esmės, kiek aš supratau nesigilindamas, tai yra tai yra dar vienas SEO optimizavimo įrankis. (Nežinau, kuo jis geresnis už mano jau išjungtąjį, bet nesiaisškinsiu).
Chunk Urls for WordPress -kiek supratau, jis „karpo“ nuorodas komentaruose, kad šios nesudarkytų bendro vaizdo. Kol kas nematau šio įskiepio panaudojimo būtinybės.
Comment Notifier – leidžia pranešti, kai atsiranda naujas komentaras ne tik administratoriui bet ir kitiems. Kol kas, nemanau, kad reikalingas, bet ateityje galbūt…
Favicon Manager – tiesa pasakius, nesupratau, kokia nauda iš šio įskiepio.
FeedBurner FeedSmith – daug kas jį naudoja RSS srautų tvarkymui, kiek supratau. Tiesa nesiryžtu jo išbandyti, kad ko nors nesugadinčiau… visgi bent aš tinklaraščius skaitau per RSS ir jau pastebėjau, kad kai kurių tinklaraščių, RSS nebeatnaujina manoji Google Reader. Gal todėl, kad pradėjo žmonės naudoti šį įskiepį, man dabar reikia iš naujo prenumeruotis?..
Get Recent Comments – dar vienas įrankis komentarams tvarkyti. Nesu tikras, ar jis būtų naudingas.
Google Analyticator – apie jį kalbėta, tad praleisiu.
Like – leidžia „laikinti“ įrašus. Gal ir nieko dalykas, o bet tačiau kadangi išjungiau komentarų „laikinimą“, su šiuo irgi palauksiu. Juolab kol kas nėra ką labai „laikinti“, o ir rašau apie tai, kas man patinka, o ne tam, kad patiktų kažkam.
SRG Clean Archives – kaip ir sako pavadinimas, šis įskiepis leidžia sutvarkyti archyvą, rikiuoti įrašus pagal datą ir pan. , padeda SEO optimizavimui… Kol kas susilaikysiu nuo instaliavimo.
Topsy Retweet Button – pavadinimas pasako viską. Kol kas susilaikau ir apsieinu be jo.
Whydowork Adsense – leidžia įdėti ir kontroliuoti reklamas.  Kol kas apsieisiu.
WP-PageNavi – aprašymas toks išsamus, kad taip ir nesupratau, kokia nauda iš šio įskiepio.
WP Ajax Edit Comments – komentarų redagavimo įrankis, leidžiantis kiekvienam parašiusiam redaguoti savo komentarą. Bent kol kas šito įskiepio irgi, manau, nereikia.
Yet Another Related Posts Plugin – naudoju alternatyvą, tad nėra prasmės aprašinėti.

Taigi, įskiepiai – tikras galvos skausmas. Didžiosios dalies paskirties ir naudos nesuprantu, o ir be tų, kuriuos suprantu, gyventi galima. Žinoma, galima eikvoti savo laiką, ieškant „šūstriausių, geriausių, naudingiausių, galbūt galima rasti dar kažką naudingo, bet… viskam savas laikas. Juolab tingiu per daug gilintis. Kai ir jei kažko reikės, tada pradėsiu sukti galvą, nes dabar, kai tiek pasirinkimo, tiesiog pasijauti kaip Robinzonas Kruzas negyvenamoj saloj – vienišas ir niekam nereikalingas…

Planuoju vieną dieną peržiūrėt dar kokį nors, skirtą apklausų kūrimui… Tik bėda, kad įskiepiai apsunkina puslapio krovimą… Įdomu ar tuo pasižymi ir visi tie, siūlantys optimizuoti puslapį, pagreitinti jo įkrovimą? O gal tai kaip ir visi Windows „būster’iai“, kurie tik naudoja kompiuterio resursus, o realios naudos ne per daugiausiai?..

Tagged , , ,

4 thoughts on “Tinklaraščio kūrimo džiaugsmai ir rūpesčiai: dar šiek tiek apie įskiepius

  1. Mantas parašė:

    „Akismet – bent kol kas tikrai, kol nėra didelio lankytojų srauto, nėra prasmės jį laikyti įjungtą.“
    Lankytojų srautas nei prie ko čia. Trolių Akismetas nenufiltruos. O spamo tu ir taip greit sulauksi, tai ir prisireiks Akismet, arba kokio kito sprendimo.

    AskApache Search Engine Verify – Visiškai kita funkcija. Jis tik vieną funkciją atlieka: leidžia patvirtint savo Google Webmasters paskyrą. SEO čia nelabai prie ko.

    Favicon Manager – Tokia ir prasmė, kad savo faviconą gali naudot. Nieko daugiau. Kadangi mano tinklaraštis sukasi fermoje, tai ir įskiepiai kai kurie specifiniai.

    Feedburner Feedsmith tik nukreipia tavo tinklaraščio RSS į Feedburnerio RSS. Labai patogus dalykas, pvz., keisdamas blogo adresą gali pasilikt senąjį RSS adresą. Be to, gauni galimybė leist prenumeruot RSS per el. paštą bei gauni nemažai statistikos apie RSS prenumeratorius, jei tai domina.
    Persiprenumeruot iš naujo nieko nereikia. Turėtų pasiekt tave naujienos be jokių problemų. Buvo prieš kokius metus kažkokių nesąmonių, bet lyg ir išsisprendė viskas.
    Jei permestum akimis lietuviškus tinklaraščius, tai praktiškai visi ir naudojam FB.

    Get Recent Comments – Specifinis. Išspjauna naujausius komentarus norima forma. Tikrai nėra būtinas.

    SRG Clean Archives – Patogus, nes matai visų įrašų sąrašą, nereikia po mėnesinius archyvus knistis.

    Topsy Retweet Button – Naudoju ne pagal paskirtį. Jis tiesiog labai gražiai surenka visus įrašų tweetus kaip citatas.

    WP-PageNavi – Pagr, puslapio apačioj yra „Naujesni/senesni įrašai“. Šitas įskiepis vietoj tų užrašų surašo 1,2,3,4,5.

    Su tais įskiepiais čia kiekvienam labai specifiniai poreikiai. Vienam vienų reikia, kitam kitų.

    • Mantas parašė:

      Dėkui, kad patikslinai. Dabar matau, kad kai kuriuos įskiepius buvau be reikalo nurašęs. 😉

  2. praeivis parašė:

    Čia ne mano reikalas, bet manau po vieną įrašą per puslapį tikrai per mažai prie dabartinio dizaino 🙂
    Turiu omenyje http://mantas.smsgroup.lt/wp-admin/options-reading.php

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos