Tinklaraščio kūrimo džiaugsmai ir rūpesčiai: tema, vertimas, įskiepiai

Kai įžengiau į tinklaraštininkų pasaulį prieš daugiau nei porą metų, negalvojau, kad man reikės kurti viską pačiam kada nors – atrodė, kad tokios tarnybos kaip blogas.lt visai patenkins mano poreikius. Būtent čia ir įkūriau savo pirmąjį tinklaraštį, kuriame planavau užsiimti aktyviu rašymu. Tačiau jis mane erzino. Erzino ir kitos alternatyvos. Negaliu tiksliai paaiškinti kodėl, bet rašymas kažkur kitur, o ne savo namuose – tai prievartavimas savęs. Taigi, nuosavas tinklaraštis – savi namai, kuriuose šeimininkas pats kuria taisykles ir daro kas tik šauna į galvą: užsiima tyrinėjimais, vertimais, žaidžia su įskiepiais, nagrinėja skaitytojų srautus, kuria savo „brand’ą“ ir t.t.

Pačiam viską pasidaryti, o ne paimti jau paruoštą platformą, kad ir kokia gera ji bebūtų – puiki pamoka. Iki šiol wordpress pažinojau tik iš matymo, dabar per kelias dienas, kol viską darausi pats, sugebėjau jau ir į dūšią įlįsti… Žinoma, nelaikau savęs kokiu tinklaraščių kūrimo ar šiaip TVS’ų ekspertu – ne, aš paprastas vartotojas, kuriam joomla ar drupal visada buvo arčiau širdies ir mažiau gąsdino nei populiariausias TVS tinklaraščiams – wordpress.

Taigi, paaiškėjo kad šis baubas ne toks ir baisus: įdiegimas toks paprastas, kad apie jį neverta kalbėti, tačiau apie kits dalykus galiu parašyti išsamiau:

Tema:

Temos parinkimas turbūt ilgiausiai užtrukęs tinklaraščio kūrimo etapas. Galima pasirinkti iš standartinių ar šiaip susirastų per google. Tačiau, kaip kalbėjau apie poreikį turėti savo tinklaraštį, o ne kažkur susikurtą, tas pats galioja ir temai – norėjau ją pasidaryti pats. Kadangi mano programavimo žinios ribotos, atradau, kad visai nesunkiai galima sukurti savo temą, naudojant įrankį, pavadinimu Artisteer. Čia galima „išsidirbinėti“ iš standarto ir naudojimas toks paprastas kaip ir MS Word.

Didžiausia problema buvo spalvinės gamos parinkimas. Išmėginau įvairius spalvų derinius (tas užėmė daug laiko) ir nusprendžiau, kad mažiausiai mane erzina klasika: „nuo skalbimo papilkėjusi“ balta, juoda ir šiek tiek pilkos. Klasika niekada nemiršta! Galbūt mano tinklaraštis neatrodo labai įspūdingai, bet užtat man jis patinka – o tai ir yra svarbiausia!

Vertimas

WordPress vertimas buvo mane, kaip nepatyrusį vartotoją, labiausiai gąsdinanti procedūra. Tačiau ir tai pasirodė ne taip jau sudėtinga.

Pirmiausia, ką padariau – tai pasinaudojau mano bendravardžio patarimais. Kadangi ten teksto daug, tai paskaičiau viską tik iki temų ir įskiepių vertimo, ką, pamaniau, išsiaiškinsiu savarankiškai. Kai kurių įskiepių vertimą radau čia. Tiesa, čia tik vienas mano naudojamas įskiepis kol kas, bet apie juos atskira kalba…

Temos vertimas – tai žaidimas. Atsidariau administravimo puslapyje išvaizda/redaguoti temą ir čia vaikščiodamas nuo pradžių su ctrl+f ieškojau angliškų frazių, kurias mačiau savo tinklaraštyje. Radęs, pvz., search.php paieškos mygtuko aprašymą tiesiog vietoj „Send“ įrašiau „Ieškoti“. Tokiu būdu labai nesunkiai pataisiau viską, ką mačiau.

Žinoma, dar liko kažkas neišversta, bet tai padarysiu, kai pamatysiu, o kol nematau, tol galva neskauda. Juk versti temą taip lengva! Žinoma, gal ir ne viską tinkamai darau, bet juk svarbiausia – viskas veikia!

Įskiepiai

Su įskiepiais prasidėjo vargo vakarienė… Iš pradžių galvojau, kad apsieisiu be jų, bet juk wordpress labiausiai ir giriamas dėl įskiepių įvairovės! Tai buvo priežastis, kodėl nusprendžiau pasidomėti įskiepių teikiamomis galimybėmis. Problema buvo ta, kad apsilankius wordpress įskiepių puslapyje, pamačiau čia visišką „bardaką“. Dėl šios priežasties nusprendžiau per google paieškoti, ką naudoja kolegos tinklaraštininkai… Va čia teko labiausiai nusivilti, nes keliuose pirmuose paieškos puslapiuose būdavo pateikiamos arba nesąmonės, arba kelių metų senumo įrašai su jau kurį laiką neatnaujinamais įskiepiais, kurie, žinoma, ir neveikia. Susidarė įspūdis, kad niekas nelinkęs dalintis savo surastais tinklaraščio papildiniais… įdomu kodėl? Vienintelis rastas naudingas įrašas buvo voro. Čia radau keletą įskiepių, kurie, pamaniau, praverstų ir man.

Taigi, dabar plačiau apie savo naudojamus įskiepius:

Akismet – jis jau buvo įdiegus sistemą, tereikėjo susikonfigūruoti, kas nebuvo labai sudėtinga. Šis įskiepis, kiek suprantu, tikrina komentarų turinį, ieško brukalų ir atlieka nematomą darbą, prižiūrint tinklaraščio tvarką.

Al in one SEO pack – tiesa pasakius, šis įskiepis mane erzina, bet radau jo vertimą (žr. aukščiau), tad turiu ir jį.  Teoriškai jis padeda optimizuoti tinklaraštį paieškos tarnyboms. Gal ir naudingas daiktas?..

Comment rating – šis įskiepis padeda vertinti komentarus, t.y., leidžia lankytojams pažymėti, ar jiems patinka komentaras ar ne. Kadangi kol kas neturiu jokių, tai negalėjau įvertinti jo veikimo.

Comment rating widget – šitas yra papildinys ankstesnio. Teoriškai leidžia pateikti šoninėje juostoje populiariausius ir nepopuliariausius komentarus bei dar turi visokių funkcijų. Kol kas taip pat neturėjau galimybės išmėginti.

Custom contact forms – tai labai man patikęs įskiepis, kuris iš pradžių pasirodė bauginantis, bet naudojantis supranti, kad jis paprastutis. Jis leidžia kurti įvairias formas, tame tarpe ir kontaktų formą.

FaceBook Share (New) – leidžia dalintis įrašais Facebook‘e.

Google Analyticator – įgalina Google’s Analytics, kas leidžia stebėti lankomumo statistiką. Tiesa su šiuo įskiepiu teko pavargti, nes kurį laiką nesupratau, kur reikia įterpti specialų kodą (pasirodo, reikėjo eiti į Išvaizda/Temos redagavimas/footer.php ir įklijuoti į pačią pabaigą,t.y., </html>).

Post-Plugin Library – reikalingas žemiau pateiktiems dviems įskiepiams.

Popular Postsleidžia pateikti populiariausius įrašus.

Similar Posts – pagal skirtingus parametrus ieško panašių įrašų ir pateikia juos po kiekvieno parašyto teksto.

SexyBookmarks – įdeda po kiekvienu įrašu sąrašą soc. tarnybų, kuriose galima pasidalinti rašliava.

Tai būtų tiek šiam kartui džiaugsmų ir rūpesčių…

Tagged , , , ,

8 thoughts on “Tinklaraščio kūrimo džiaugsmai ir rūpesčiai: tema, vertimas, įskiepiai

  1. Mantas parašė:

    Jei jau nori naudojamų įskiepių, tai prašom:

    Akismet
    AskApache Search Engine Verify
    Chunk Urls for WordPress
    Comment Notifier
    Favicon Manager
    FeedBurner FeedSmith
    Get Recent Comments
    Google Analyticator
    Like
    SRG Clean Archives
    Topsy Retweet Button
    Whydowork Adsense
    WP-PageNavi
    WP Ajax Edit Comments
    Yet Another Related Posts Plugin

    • Mantas parašė:

      Dėkui, reikės pasistudijuoti. Ir dar kartą dėkui už išsamų sulietuvinimo gidą. 😉

  2. praeivis parašė:

    Akismet verta pradėti naudoti tik jeigu pradedi kasdien sulaukti dešimtimis ar netgi šimtais naujo šlamšto. Bet netgi ir tada šis įskiepis mano durna galva per daug apkrauna WP.
    All in on SEO tai išvis bevertis įskiepis, kurį sisidiegus WP pradeda veiktti dvigubai ar netgi trigubai lėčiau priklausomai nuo turimų galingumų. O naudos absoliutus nulis.
    Komentarų vertinimą nėra blogai, bet kol tų komentarų mažiau nei keliasdešimt kiekvienoje temoje ,tai naudos vėlgi nulis ir tik sistema apkrauna 🙂
    Facebook Share ir SexyBookark dubliuoja vienas kita 🙂 Aš irgi naudoju Sexy Bookmarks, bet galvoju jų atsisakyti. Tiesa tada reikės pačiam kažką nusimegzti, kad prisilipdyti FB Like, Tritter ir turbūt nuorodą į komentarų RSS. Daugiau niekam ir nereikia. Na gal dar FB share, bet čia neproblema.
    Nesupratau problemų su Google Analyticator – man veikė tik įsidiegus. Nebent kažkas negerai su tema, bet tada reikės vargti su dauguma įskiepių, jeigu naudojama tema iš senų versijų.
    Ko aš dar nepaminėjau? A, Custom contact forms – kiek žmonių susisiekė per šią formą jeigu ne paslaptis? 😀

    • Mantas parašė:

      Dėkui už komentarą. Tikrai naudingi pastebėjimai. 😉 Aš jau pastebėjau, kad sistema ko tais apkrauta… :S
      Dėl to „All in one SEO“ – tai tikrai grynas pops’as (Ne veltui puikuojasi populiariausių atsisiuntimų viršuje). Kol kas aš krypstu link šio įskiepio atsisakymo, bet gal kas nors kada nors kvalifikuotai paaiškins jo teikiamą naudą.
      Komentarų vertinimas, žinoma, nereikalingas, bet tiesiog šiaip smagu „palaikinti“… 😉
      Dėl „Facebook Share“ ir „SexyBookmarks“ dubliavimosi kaip ir nesutikčiau – jie papildo vienas kitą, nes pirmasis turi „count’erį“. Kol kas juos abu įsimečiau pasižaidimui, bet nežinau, ar jie abu bus naudingi.
      „Google Analyticator“ veikt tai veikia, bet man ten konfigūruot teko ir kodą įterpinėt į temą. Nežinau, gal paprastai to daryti nereikia, bet padariau ir nematau problemos…
      Įdomus dalykas, kurį paminėjai – tai temos senumas… Kol kas visi įskiepiai, išskyrus senus ir keleri metai neatnaujinamus, veikia, bet šiaip Artisteer turbūt generuoja temas priklausomai savo versijai?.. Aš turiu senesnę, tai gal ir tema nelabai suderinama? Nors man čia tamsus miškas.
      O dėl „Custom contacts forms“ – tai tik aš su savim tesusisiekiau išbandymui. Ši tinklaraštis gyvas gal trejetą dienų. Tik šį įskiepį pasiliksiu – formą sukuria neblogą, o ir daugiau jo pritaikymo galimybių matau ateityje, jei tik netingėsiu (pvz., kokias „šūstras“ apklausas daryt).
      Jei jau užsiminiau apie apklausas, dar ateity reikės pažiūrėt kokį įskiepėlį, kuris pasižymėtų funkcionalumu…

  3. praeivis parašė:

    Mačiau, kad tik 3 dienos kaip gyvas ir kad kvėpuoja labai sunkiai tai ir bandau pasidalinti sprendimais problemų kuriomis aš jau persirgau 🙂
    SEO išvis yra išmislas ir būrimas iš kavos tirščių tik tam, kad pakilti kuo aukščiau į paieškos sistemos rezultatus. Bet jeigu firmai prekiaujančiai langais dar ir yra bent kažkokia prasmė rūpintis dėl seo, tai tinklaraščiui kaip tau nereikia sukti galvos. Pas mane jokio SEO nėra, bet dauguma temų kuriomis aš rašau papuola į google paieškos pirmuosius puslapius 😛
    Komentarų reitingas ar susisiekimo formos gal ir šaunu. Bet labai jau apkrauna WP, todėl siūlau bent jau jas išjungti kol neprireiks – tikiuosi tinklaraštis pradės lakstyti. Nes dabar reikia laukti vos ne 30 sekundžių paspaudus ant nuorodos 😐
    Kas dėl temos, tai ji nėra labai unikalaus dizaino, todėl siūlyčiau susirasti temą kuri veikia su įskiepiais be knaisiojimosi po .php failus. Galima rasti netgi įmantresniu tokio stiliaus temų. Ir jų labai daug 🙂
    O šiaip apibendrintas patarimas būtų nenaudoti įskiepių kurie nėra gyvybiškai būtini. Arba įsigyti brangesnį hostinimosi planą. Priešingu atveju skaitytojai išeis net neišvydę ką parašei – netgi RSS juosta lagina tiek, kad Google Reader stringa T_T

    • Mantas parašė:

      Dėl SEO aš pilnai sutinku. Va dėl plano… Na nežinau, nėra tas planas iš pigesnių (bent kiek pamenu)… Tik šiaip įdomu, kodėl tau tiek ilgai reikia laukti, kol atidarys, nes teoriškai, man irgi reiktų laukti… Tik kad man varto viską pakankamai sparčiai, o naudoju „lievą“ „Vodafone Mobile Connect“ Internetą, kuris vos iki 3g traukia ir atsisiuntimo greitis nesiekia 500 kb/s – tikrai keista…

      • praeivis parašė:

        Šiuo metu pagreitėjo – gal jau išjungei kokį įskiepį? O kai rašiau patį pirmąjį komentarą, tai viskas vyko labai lėtai. Kai bandžiau atidaryti RSS juostą išvis baigėsi time-outu.
        O planai pigus ar ne, bet prikiša į vieną serverį paprastų hosterių belekiek, ir piko metu visiems procesoriaus nebeužtenka. Todėl ir sakau, arba mažinti įskiepių skaičių ir palikti tik tai ko reikia čia ir dabar, arba pirkti virtualų serverį kur įmanoma pasitikrinti kiek resursų gauni 🙂

      • Mantas parašė:

        Taip, išjungiau keletą įskiepių. Aš skirtumo nepastebėjau, bet dėkui, už pasakymą, kad pagreitėjo krovimas – visada naudingas žvilgsnis iš šalies. 😉

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos