Naujo kompiuterio paieškos…

…sukelia tikrą galvos skausmą! Kalbu perkeltine prasme.

Šiaip tai reikia naujo „darbinio arkliuko“, nes mano senasis – iškeliavo jau seniai amžiams į kompiuterių Valhalą, kurioje leidžia savo pomirtinę egzistenciją kartu su kitais mūšyje prieš vartotoją žuvusiais kompiuteriais. Namie liko tik vienas kompiuteris, o ir tas stacionarus…

Na, ne visai stacionarus – tai buvęs nešiojamasis kompiuteris, kuris neteko savo „displėjaus“ baterijos, kelių kitų dalių ir prisiaugino papildomų. Tai mano inžinerinis stebuklas pagamintas iš senučiuko „Asus“, papildomai pajungus „Compaq“ 14 colių dėžę, tarp senienų rastą besimėtančią rūsy.

Taigi, reikia naujo kompiuterio, kuris būtų naudojamas: darbui su audiovizualine medžiaga, rašymui, skaičiavimams, braižymui, maketavimui, TV ir piratinės produkcijos žiūrėjimui (pastarasis veikiausiai nebūtinas, nes nėra laiko tokiems malonumams), programavimui ir dar daugybei kitų gyvenimiškų ir nelabai darbinių malonumų.

Kompiuteris turi būti darbinis, skirtas darbui ir būti nešiojamas, kad dirbti būtų galima ir užsidarius tuolete, kad niekas netrukdytų. Dar, pageidautina, kompiuteris turėtų būti atsparus (bent iš dalies) smūgiams ir labai atsparus vaikams.

Kadangi apie kompiuterius išmanau ne per daugiausiai, tai va tokie yra mano aukščiau išvardinti kriterijai. Jie praktiškai niekuo nesiskiria nuo įprastų kompiuterio vartotojo reikalavimų, nors pastariesiems realiai „kompo“ reikia internetui.

Pirmiausia pasakysiu, kad spalva ir prekės ženklas visiškai nėra svarbu – žinau žmonių, kurie kompiuterius renkasi pagal prekės ženklą ar net spalvą („Nesvarbu koks, svarbu, kad būtų raudonas!). Man svarbu, kad veikt7 ir tarnaut7 ilgai.

Biudžetas? Iki 1800 Lt. Taip, tai nedidelė suma, bet užtektina, norint nusipirkti tikrai gerą kompiuterį. Juolab, turint omeny, kad žinau mažmenininką, kuris „kaip man“ parduos už didmeninę kainą, tad kompiuterio mažmeninė kaina turėtų būti iki 2200 Lt.

Tam, kad išsirinkčiau kažką, kad maniškiai pasiūlytų kainą, einu į pirmą pasitaikiusią el. parduotuvę – šiuo atveju imk.lt ir žiūriu, kokios yra filtravimo galimybės.

Šiuo atveju filtruoti galima pagal OS, CPU, vaizdo plokštę, ekrano įstrižainę, RAM ir HDD. Kadangi vaizdo plokštės pavadinimai ir kiti parametrai man nieko nesako, išmetu pastarąjį kriterijų ir renkuosi pagal likusius.

RAM. Tai kone lengviausiai suprantamas kriterijus. Noriu 4 GB, žvelgdamas į ateitį, kad šitiekos vieną dieną man galbūt reikės. Tačiau dabar man pilnai užtenka 1 GB… Kita vertus, turėjau kompiuterį, kur 2 GB neužteko, vadinasi reikia (2+4)/2 = 3 GB. Taigi, pirmasis mano filtro nustatymas yra 3 GB RAM.

Ekrano įstrižainė. Tai taip pat labai lengvai suprantamas parametras. Kadangi kompiuteris bus galbūt naudojamas filmų peržiūrai, norėtųsi didesnės įstrižainės. 17′?.. Gal per daug… 15′?.. Pats tas!

HDD. Dar vienas lengvai suprantamas parametras. Šiuo atveju kietojo disko talpa nėra labai svarbu, nes visada galima pajungi saugojimui išorinį kietąjį diską ar kažką kito. 320 GB – pilnai pakankamas dydis „einamiems“ failams.

CPU. Kaip matome, nebėra, ko rinktis ir lieka tiktai Intel, tad galima pereiti prie OS.

OS. Tikrai nenoriu „Windows Vista“, bet jo ir taip nebėra tarp pasirinkimų. „Windows 7“ man asmeniškai ne prie dūšios. Noriu „Windows XP“, bet nebėra, tad… Neturiu nieko prieš „Linux“, tik su jais yra viena problema – reikia mokytis naudotis visokiais pakaitalais „vindausinei“ produkcijai…

Taigi, pamąsčius lieka variantas šis, kuris turėtų tilpti į biudžeto rėmus…Mažmeninė kaina – 2069,00 Lt. (Pasidarbavęs su „Google“ atradau 2049 Lt, 1649 Lt – įdomu…)

Šiaip apie „Dell“, tik „Vostro“ esu girdėjęs labai gerus atsiliepimus. O ir retas gamintojas savo produkcijai suteikia garantiją 3 metams…

Na, dar neskubėsiu pirkti, bet gal dažniau ir atidžiau pasižiūrinėsiu „Dell“ e-shope

Tagged , , ,

29 thoughts on “Naujo kompiuterio paieškos…

  1. Mantas M parašė:

    Ten tikriausiai bus koks nors Linux Limpus arba kitas nevartotinas šėtonas, taigi bet kokiu atveju teks įsirašyt normalią operacinę sistemą.

    • Mantas parašė:

      Šiaip planuočiau daryt „Dual boot“ – windowsai kartu su linuksais. pingvinai šiaip kasdieniam vartojimui, o langai… tik va, kaip ten tuos langų licenzinius reikalus išspręsti nepermokant už licenzijas, t.y., legalizuotis papigiai, dar nesugalvojau…

  2. praeivis parašė:

    Tas kur už 1649Lt su Intel video korta, o tas už 2k+ su Radeon HD5470. Jeigu žaidimai neaktualu, tai tinka ir Intel. Tik neapsigauk dėl pigumo. Šiaip jeigu domina būtent tas variantas su Radeon video korta, tai galiu parodyti kur visu šimtu Lt pigiau galima įsigyti – už 1945 😛
    O jeigu aš rinkčiausi tai imčiau kokį tą dieną siūlomą pigiausia akcijinį variantą, kurių buvo atsivežta keli tūkstančiai vnt ir kurių kaina gali būti 500Lt pigesnė už kitus panašios konfigūracijos kompiuterius.
    Na ir dėl windows 7 esi neteisus. Spėju todėl, kad vis dar neišbandei. Po win7 nė už ką nesinori grįžti prie XP. Visomis prasmėmis. Su Linux norint produktyviai dirbti neverta nė prasidėti. Jeigu manai, kad ten rastas kažkoks stabilumas ar saugumas tai smarkiai klysti 🙂

    • Mantas M parašė:

      Dėl paskutinės pastraipos: tikriausiai ieškai žmogaus, su kuriuo galėtum pasitrolinti, nesiplėsiu į diskusiją, bet visgi stabilumo ir saugumo ten pakankamai.

      • praeivis parašė:

        Žmonės nesugebantys apginti savo nuomonės labai mėgsta oponentus vadinti troliais. Nes realiai to saugumo ir stabilumo pas linux nė velnio ne daugiau nei pas windows 7. Kad pakankamai tai sutinku. Bet nėra tai visiškai stabili ir saugi sistema. O galvos skausmo tiek, kad tikrai neverta nė prasidėti. Nebent keli šimtai litų už windows licenzija problema. Bet manyčiau sugaiši kur kas daugiau verto laiko jeigu prasidėsi su linux. Turiu omenyje vartotojus kaip Mantas, kuris gyvena ne iš kompiuterių priežiūros bet iš pardavimų.

      • Mantas parašė:

        Jau kalbėjau apie Linux (konkrečiai išbandžiau visas distribucijas, kurias radau per Google, pažindindamasis su Linuxais ir visgi supratau, kad pradžiai man užtenka ir Ubuntu). Gal ir sutinku dėl saugumo – teko girdėti, kad to saugumo besąlygiško Linux’ai visgi neturi. Dėl stabilumo – kiek naudojausi, nemačiau problemų.Galvos skausmą Linuxai tikrai sukelia, nes kad ir kokie geri būtų Open ar Libre ofisai, jų .doc sukurtas formatas, atidaromas su tradiciniais ofisais dažnai neatrodo tai, kaip buvo sukurtas su nemokamais… + visos kitos reikalingos ir naudojamos programos… analogais irgi reikia mokytis naudotis! Bet…

      • praeivis parašė:

        O bandei kada nors atsinaujinti? Nes jeigu turi licencinius windows tai atsinaujinimai dažniausiai praeina be galvos skausmo. Kartą per keletą metų tam tikrose egzotiškose konfigūracijose atnaujinimai gali užlaužti kompą. Bet tai vienetiniai atvejai. Ir pabandyk periodiškai atsinaujinti ubuntu, kad nebijoti dėl saugumo spragų ar šiaip pasidžiaugti naujovėmis – va tada ir prasideda tikrasis galvos skausmas.
        Kitas malonumas būna užsimanius prisijungti kokia nelabai populiarią geležį kai belieka tik rankas nuleisti arba geriausiu atveju praleisti kelias dienas Google bandant priversti ją dirbti.
        Ir jeigu ką, tai aš nesu windows fanas. Netgi atvirkščiai – su mielu noru pereičiau ant linux, bet kol kas tai galvos skausmas ir jokio malonumo. Na bent jau tiems kuriems kompiuteris yra tik darbo įrankis ir jie nepatiria orgazmo kasdien bandydami vis kitą distribuciją 🙂

      • Mantas parašė:

        Ne, dar nesusidūriau su atnaujinimais ir neaiškia „geležimi“… Galbūt teks, bet užtat ir mąstau apie „Dual boot“, kur galėčiau pasileisti, jei labai reiktų, XP…

      • praeivis parašė:

        O tokios geležies toli ieškoti nereikia – kažkada rašei kaip savaitgaliui veltui apturėti mezon internetą. Va jeigu jų naująjį modemą bandysi ant linux pasikurti, tai visą savaitgalį sugaiši bandydamas jį pasileisti vietoje to, kad po windows įsidiegti per kelias minutes ir likusį laiką mėgautis poilsiu 😛

      • Mantas parašė:

        Na, taip, turiu Vodafone ir jau įsivaizduoju, kaip reiks su juo vargt… 😀

      • Mantas parašė:

        Dėkui, nebereiks man ieškoti.

      • praeivis parašė:

        Vodafonas neproblema, pabandyk naujuosius mezon seowonintech modemus – pastarieji kur kas linksmesnis užsiėmimas 😀

      • Mantas parašė:

        Bet kuriuo atveju, tai, ko nepadaryčiau pats, surasčiau, kas padaro… 😀

      • praeivis parašė:

        Tai apie tai ir kalba – turi windows tai parsinešei į namus, ikišai ir naudojiesi. Turi linux tai arba Google arba pažįstamų prašyti. Nematau nei ekonomijos, nei patogumo 🙂

      • Mantas parašė:

        Bet prijaukintas vilkas, valgantis iš tavo rankų, yra mielesnis už kokį tai čiuvava ar kitą žiurkšunį…

      • praeivis parašė:

        Jeigu domiesi gyvūnais tai galbūt. Man kaip nekreipiančiam dėmesio į tai kas maišosi po kojomis kai bandau dirbti tai jokio skirtumo ar tai prijaukintas vilkšunis ar naminis žiurkšunis – kad tik savo pareigą atliktu ir man nereikėtų galvos dėl to sukti 😛

      • Mantas parašė:

        Šiek tiek vargo reikia tam, kad galėtum simuliuoti darbą… 😀

    • Mantas parašė:

      Na, su Windows 7 esu dirbęs visą dieną ir jai baigiantis norėjau pakišti kompą po tuo agregatu, kuris dabar nepamenu, kaip vadinasi, kur kelius asfaltuoja… Tragiškas veikimas, pats kompas, pakol užsikrauna… Na, nesakau, gal tai gera OS, gal kompiuteris, kuriuo naudojausi, buvo per senas šiai OS, bet… bet mano patirtis, dieną praleidus su septyniuke sako, kad jie yra prastesni už Vištą, su kuriais gana normaliai kurį laiką pradraugavau, kol nepradėjo nervinti ir nesusimečiau Linuksų, kuriuos, prisipažinsiu, pamėgau… vartototojo sąsaja paprastutė, internetui ir šiaip „taipinimui“ pilnai užtenka, jokių problemų su draiveriais, filmus žiūrėt laisvai galėjau ir t.t.

      Šioje vietoje pasakysiu, kad nesu fanas Linuksų ar ko kito – man geriausia ir patogiausia yra XP, kurią esu kramtęs, sukramtęs ir perkramtęs skersai bei išilgai… Vien pamačius, kad kompiuteryje kraunasi XP, lengviau ant dūšios pasidaro…

      • praeivis parašė:

        Vienintelis paaiškinimas kodėl win7 galėjo lėtai krautis tai mažiau nei 1GB atminties. Jeigu yra bent 1Gb kraunasi ne lėčiau nei XP. Nebent įdiegti buvo ant XP? 🙂 Na o lyginti su višta kuri tikrai mėgėja strigti tai šventvagystė 🙂

      • Mantas parašė:

        3GB RAM… Kažkokios negirdėtos įmonės importinis (ta prasme, kad pirktas angluose) laptopas… Nesu tikras dėl vieno dalyko – man atrodo, kad „iš baterijos“ kompas natūraliai lėčiau veikia, bet tikrai nesitikėjau, kad Win7 pilnai pasileistų per 3 min. – tiksliai laiko nematavau, bet dariau eksperimentą: paleidau jungtis ir išėjau parūkyt, kol baigiau ir grįžau, sistema dar nebuvo pilnai pasikūrusi. Gal kažkas blogai nustatyta buvo, gal kas – nesu toks žinovas, bet pamačiau, padirbau su lūžtančia sistema prie gerų parametrų kompiuterio ir man to užteko neigiamai nuomonei susidaryti.

        Žinau, kad daugeliui mano pažįstamų Win7 yra geriausia OS, bet, aš pabandęs, tikrai nesupratau jų gerumo: nei greičiu, nei stabilumu nelenkė jie XP ant „silpnesnio“ kompo.

  3. praeivis parašė:

    Laptopas ar netbookas? Nes jeigu netbookas su silpnu procesoriumi o windows kokie ultimate kur daugybė nereikalingu servisų pasileidinėja, tai visko gali būti. Iš kitos pusės yra tekę matyti, kai žmonėms už 100Lt įdiegė win7 ir jie labai lėtai veikė. Užėjus į device manager iškart tapo aišku kodėl lėtai, tik neaišku už ką jie pinigus sumokėjo – net video tvarkyklė nebuvo įdiegta. Tokiu atveju ir lėtai veikia ir galbūt netgi lūžinėja. O gali būti tiesiog ir geležis kalta – būtent tas laptopas gali striginėti ir su win XP 😉
    Žodžiu jeigu pirksi naują kompą ir windows licencinius, tai tik windows 7 – home edition nebrangūs ir veikia be problemų 🙂

    • Mantas parašė:

      Laptopas buvo, procesoriaus tiksliai nepamenu, bet atrodo 2,3 Ghz… Šiaip, sakau, parametrai neblogi, nors netikrinau, kaip ten sutvarkyta viskas buvo – ne mano kompas, ne mano bėdos… Dėl Win7, bus jie ar ne, priklausys nuo kainos – aš jau geriau „geresnę geležį“ paimčiau už tą sumą…

      • praeivis parašė:

        Neminėjai, kad žadi žaisti žaidimus, tai Radeon HD 5470 niekam nereikia. Geriau jau imti su Intel video korta ir su windows 7 – neturėsi galvos skausmo. Ir tikrai galima tilpti į 1800Lt biudžetą. Netgi į mažesnį jeigu žaidimai tikrai neaktualūs.

      • Mantas parašė:

        Žaidimai neaktualūs, bet aktualūs visokie koreliai ir indyzainai.. 😉 Be to, nežinau, kaip ten su tuo Radeon kažkuo (neišmanau vaizdo kortų ir jų galimybių), bet prieš pirkdamas dar pasiaiškinsiu, ar nėra integruota vaizdūškė ir ar įmanoma gauti su neintegruota – tie visi litavimai periodiniai po garantinio laikotarpio arba net anksčiau man nėra „prie dūšios“… Turiu tokį įsitikinimą, kad kuo daugiau integruoto „briedo“, tuo blogiau būna, jei nutinka kas nors…

      • praeivis parašė:

        Visokie koreliai ir indyzainai tai 2D ir tam tinka bet kokia korta. Ir laptopas negali būti be vidinės kortos. Bent jau neteko matyti.

      • Mantas parašė:

        Na, nežinau, bet prie vienų rašo „integruota vaizdo korta“, prie kitų visokie raidžių ir skaičių deriniai ale Radeon kažkas. Kaip suprantu, tas Radeon kažkas gali būti atskiriamas ir pakeičiamas lengviau nei kokia integruota?..

      • praeivis parašė:

        Tai kad ne – tiesiog vienu atveju tai silpna video korta, kitu atveju tai galinga moderni video korta. Bet abiem atvejais tai integruota ir nekeičiama. Bent jau be lituoklio 🙂

      • Mantas parašė:

        Ech, nežinojau ir sužinojimas mane nuvylė… 🙁 Visgi, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą ir dabar susitaupys „ant vaizduškės“…

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos