Kubiloidiniai sapnai… arba ko iki šiol nepadarė Vyriausybė?

Rašyti apie politikus, valstybę ar jos valdymą yra ir lengva, ir sunku vienu metu. Paprasta būna, jei pasiduodi emocijoms – tada gali iškoneveikti arba išaukštinti vieną ar kitą personą, vyriausybę ar net visą valstybę.

Žinoma, dar lengviau parašyti kažką neigiamo, nes tada dažniausiai „pataikysi“ „ant bangos“. (Ar tik ne todėl žiniasklaidoje taip mažai liaupsių būna valdantiesiems, kad ir kas jie bebūtų?..) O sunku?

Sunku iš tikro girti kažką. Girti pagrįstai! Juk tuomet, kai paskutinius litus atiduodi mokesčiams už šildymą, kai matai augančias parduotuvėje maisto ar kuro degalinėje kainas, kai gyveni „nuo algos iki algos“ ir kalbos apie papildomus mokesčius „varo vėžį“, tada… tada visos pagyros atrodo nenatūralios, nepriimtinos, dirbtinės, o jas rašęs žmogus – geriausiu atveju mulkis, o blogiausiu… „valdžios pakalikas“, kolaborantas (retai begirdimas žodis pastaruoju metu viešajame diskurse – o juk daugeliui „paprastų“ žmonių mūsų valdžia yra tokia pat svetima, kaip ir okupantų… ir, dažnu atveju, juk praktiškai tai tie patys žmonės, nors praėjo daugiau nei dvidešimtmetis).

Kad ir kaip ten bebūtų, man jau seniai norisi parašyti apie mūsų visų „valdžią“ vyriausybės vaidmenyje. Tiksliau pasakius, jau seniai norėjau paanalizuoti, ką gero padarė A. Kubilius ir visa jo svita būdami valdžioje krizės akivaizdoje.

Kita vertus, man kaip eiliniam Lietuvos Respublikos gyventojui, deja, nėra nieko, ką galėčiau parašyti gero – ši vyriausybė (anei jokia anksčiau buvusi nepriklausomoje Lietuvoje) man asmeniškai nieko gero nedavė. Tiesiogiai nedavė…

Na, neatėjo A. Kubilius ir į kišenę neįdėjo šimto litų, pasakydamas: „Čia tam, kad galėtum dešrytės nusipirkti!“ Taip, dešrytės iš kokios lietuviškos „Mėslitos“ be jokių E ir kitų raidžių, pageidaujama, pavadinimu „Tarybinė“…

Taigi, negavęs dešrytės, o tiksliau, šimto litų apie A. Kubilių turėčiau rašyti blogai. Blogai, nes nieko nedavė man apčiuopiamo! Tik atima ir atima mokesčių pavidalu ir išdalina visokiems biudžetininkams ir pensininkams!!!

Kalbant apie mokesčius, tai dabar labai populiaru kalbėti apie jų teisingumą. Na, net ir durnam aišku, kad nėra ant šio svieto teisybės ir taškas!

Tai, kas teisinga vienam, nebūtinai teisinga ir kitam, bet, kalbant iš socialinio teisingumo varpinės apačioje susirinkusiai liaudžiai, lengva padaryti teisingu progresinius mokesčius… Juk, jei sukuri daugiau, tai turi daugiau ir atiduoti, nes valstybė, kartu su visais bėdžiais, tau leidžia šičia sukurti daugiau valstybei ir tiems varguoliams!!!

Taigi, antras dalykas (pirmas buvo tas, kad nedavė 100 Lt), kurio nepadarė Vyriausybė – neįvedė progresinių mokesčių. Žinoma, ideologiškai konservatoriams tai nelabai priklauso, bet, kai mūsų savivaldybėse vyksta svingerių orgijos, gali dar kartą įsitikinti, kad partinė ideologija Lietuvoje neegzistuoja ir aš tikėjausi iš šios Vyriausybės, kad toks įstatymas bus „prastumtas“ dar per „naktinę mokesčių reformą“.

Kaip pastebėjo A. Račas, A. Kubiliaus pasirinkta valstybės kryptis tikrai įdomi… Na, bent jau galės konservatoriai pagrįstai didžiuotis, kad netapo socdemais ir neįvedė progresinių mokesčių (o aš jų norėčiau, kad nebereiktų įsivaizduoti turčių sąmoningumo Lietuvoje, bet nebesitikiu, kad kas nors ryšis prastumti bet kokią šių mokesčių variaciją).

Matyt aš esu vienas iš Rokiškio draugų (pats to nežinojau ir nebuvau tikras), nes šis tinklaraštininkas savo įraše apie A. Kubiliaus laimėjimus kuo tiksliausiai pacitavo mane… Kita vertus, tame įraše paminėti dar keli svarbūs punktai, ko nepadarė vyriausybė – ji tik imitavo žingsnius „link sąžiningumo“.

Galima kalbėti, apie skaidrumą priimamuose sprendimuose, viešuosius konkursus, nepotizmo išgujimą ir t.t. – daug dalykų telpa po sąžiningumo sąvoka. Deja, realiai situacija nesikeičia. Galbūt todėl, kad darbai tik imituojami…

Pvz., prieš kurį laiką Seimas įteisino išplėstinį turto konfiskavimą. Puiku! Tik ar kas nors buvo nubaustas?.. Tik nesakykit, kad įstatymai negalioja atgaline data ir iš buvusių kolūkių pirmininkų, prichvatizatorių, bankrutavusių įmonių vadovų nieko negalima atimti…

Ai, nesvarbu… Nebuvo padarytas dar vienas darbas – nekilnojamojo turto mokestis. Kalbų buvo daug, bet pataisykite, jei klystu, tos kalbos ir liko kalbomis.

Iš tikro bent jau aš tikėjausi, kad mūsų vyriausybė imsis sprendimų panašių į tuos, kuriuos planavo Airija. Deja…

Na, bent jau krizę pavyko suvaldyti… Galima tik pagalvoti, kas būtų, jeigu būtų… Taip, jei A. Kubilius būtų socdemas, tai džiaugčiausi labai prieš kitus Seimo rinkimus, nes žinočiau, už ką reikia nebalsuoti.

Tagged , , , , ,

19 thoughts on “Kubiloidiniai sapnai… arba ko iki šiol nepadarė Vyriausybė?

  1. BBD parašė:

    Tai žinoma, atimti viską ir padalinti (draugas Šarikovas).

  2. Rokiškis parašė:

    Šiaip tai, gerbiamasai, taip ir nesupratau, pro kur aš tamstą cituoju… Ale manau, kad sveikas protas – tai kaip ir komon sensas, tad jei tamsta turit sveiką protą (kuo kažkodėl nelabai matau priežasčių abejot), tai sinchronazmai – neišvengiami.

    Ale taip ar anaip, suprantu tamstos išsireiškimą, kaip miglotą pasiūlymą kokių nors gaiviųjų gėrimų taurelę išgert vieną kitą prie progos kada nors 😀

    • Mantas parašė:

      Gaiviesiems gėrimams nesu abejingas paskutiniu metu, tad, jei lankotės pajūryje, bet kada… 😉

      O dėl citatos – aš, kaip ir jūsų minėtas bičiulis, jau seniai sakau, kad vieni yra vagys, bet protingi, kiti sąžiningi, bet durniukai, o va balsuoti tai nėra už ką… 😀

      • Rokiškis parašė:

        A, jei dėl šito – tai šitą girdėjau visgi ne iš tamstos, bet tai irgi komon sensas bei sinchronazmai, o ir tamsta čia teisingai akcentuojat, kad balsuot nėra už ką. Ir net jei pasirodo, kad yra už ką, tai tie išrinktieji paskui koalicijas ima sudarinėti su didžiausiais sukčiais 🙂

      • Mantas parašė:

        O didžiausias paradoksas, kad net auganti politiškai angažuota karta (turiu omeny visus tuos jaunuosius koncervatorius, socdemus, darbiečius, liberalus ir pan.) pasižymi tuo, taip vadinamu, durnumu, tad net ateityje nieko gero „nesisviečia“ ir abejoju, kad universitetai ar gyvenimas aniems proto įkrės…

  3. Dalius parašė:

    Didesniu progresiniu mokesciu ivesti LT nelabai pavyks.. nėra pas mus tos klases žmonių, kuriuos tais mokesčiais būtų galima apmokęstinti. Jie paprasčiausiai neegzistuoja.

    Nt mokestis tikriausiai būtų logiškas, nors šiuo metu man pačiam net 0.5% sumokėti būtų sunku.

    O šiaip Kubilius padarė ir viena gerą darbą – kasos aparatus turguose. Tiksliau pradėjo daryti ir.. tikriausiai nebaigs. Gariūnų visi bijo.

    • Mantas parašė:

      Dėl nekilnojamojo turto mokesčių, tai prisimenu aš tą planuotą variantą, kur už pirmą būstą ir sodybą mokėti nereikia, o va už papildomus – kažkokia dalį reikia susimokėti. Man tas variantas patiktų visai ir paprastam žmogui toks variantas nepadidintų mokesčių naštos.

      • Rokiškis parašė:

        Ponas Mantai, būtent šitas tamstos minimas variantas yra labai naudingas, nes nukreiptas prieš kapitalo įšaldymą. Bet jis buvo nepriimtas, panaudojant tą patį mechanizmą – sukurptas įstatymas, kur apmokestinti neadekvačiais dydžiais visi, kas papuola, o toks jau aišku, kad absurdiškas.

      • Mantas parašė:

        Turiu įtarimą, kad už to slypėjo bankų interesai, nes pagal tą variantą būtų bankams ne kas su paimtu iš žmonių turtu, už kurį anie negalėdavo susimokėti paskolų…

      • Dalius parašė:

        Toks variantas man labai tiktu (nes turiu tik 1 busta)… BET tokio vatianto tikriausiai dar greitai nebus… nes jis paliestų tik „galinguosius“. O jie turi pakankamai svetų stumdyti įstatymus

      • Mantas parašė:

        Įdomu, ar ilgai mūsų „galingieji“ manys, kad jų mažuma iš tikro valdo Lietuvą?… – tai tik retorinis klausimas…

      • Dalius parašė:

        Jie taip seniai nemato. Seimas tai tik dar vienas UAB. Patekimas į seimą tai eilinis verslo planas (dažnai su skolintais pinigais).

        Daugelis seimūnų patys turi nemažai NT, už kurį mokesčiu visai nenori mokėti. Be to jų rėmėjai irgi turi NT…

        Vienzo NT mokestis, ypac nuo antro būsto.. (arba nuo 0,5 ar 1 mil.) yra labai mažai tikėtinas.

    • Rokiškis parašė:

      Ponas Daliau, sakote, kad Lietuvoje nėra multimilijonierių? 🙂

      • Dalius parašė:

        Multimilijonieriu yra. Tik jie didžiają dalį pajamų gauna ne kaip darbo užmokestį, taigi progresiniai mokesčiai jų nelabai paveiks (nes buvo kalbamatik apie darbo užmokestį o ne visas pajamas). Progresiniai mokesčiai labiausiai „taikomi“ viduriniajai klasei (gerai apmokamiems profesionalams).. Pas mus tokių beveik nėra.

      • Mantas parašė:

        Racijos yra šiame pasakyme. Kažkur skaičiau kažkieno pasakymą apie gydytoją, kuris mokėsi ir mokėjo už mokslus, ėmė paskolas ir pan., o baigęs mokslus ėmė nemažai uždirbti. Suprantama, šis žmogus prieštarauja progresiniams mokesčiams. Iš kitos pusės pažiūrėjus, galima sutikti su ta pozicija, kad investavo žmogus į save, o dabar už tai turi susimokėti antrą kartą tik jau ne mokymo įstaigai, bet valstybei… Tačiau tokios situacijos yra veikiau išimtinės.

        Kita vertus, net ir ši situacija manęs neįtikina, nes iš tikro mokesčiai turėtų būti mokami pagal išgales vardan solidarumo – vargšas, vos išmaitinantis savo šeimą nuo algos iki algos neturėtų mokėti tokio pat tarifo kaip ir pasiturintis asmuo grynai iš moralinės pozicijos ir todėl ,kad pastarajam toks pat tarifas daug skaudžiau kerta nei ankstesniajam ir tai netgi gilina socialinę atskirtį.

      • Mantas parašė:

        Kita vertus komentaras palietė labai svarbų klausimą dėl mokesių, kurie sumokami už dividendus ir t.t. Turtingam yra kur kas lengviau išvengti mokestinės naštos, tad šita situacija irgi yra labai taisytina. Nors A.. Kubilius su palyginimais apie V. Uspaskich pajamas apie tai užsiminė, bet nemanau, kad bus padaryta žingsnių šia kryptimi…

      • Dalius parašė:

        na dividentai buvo apmokęstinami… (gal dar ir dabar yra. nežinau). Bet… tik fiziniams asmenims (dėl to jie labai gerai „skalaujas“ per visokius offshorinius UAB’us).

        Uspaskich gavo pagrindines pajamas, nes pardavė NT.. dėl to ir nemokėjo mokesčių. Čia yra labai graži skylutė palikta, kurios niekas neskuba užpildyti… nors su akcijų pirkimu/pardavimu žada/įvedė neprotingą 5 metų terminą.. ir t.t.

        Vienu žodžiu pasižiūrėjus į mokesčių sistemą labai nesunku suprasti koks pagrindinis seimūnų ir jų rėmėjų biznis.

        Kas liečia mokesčių mokėjimą pagal išgales – tai yra spąstai. Ypač su tokiu mentalitetus kaip pas mus. Pasikalbėjus su realiais žmonėmis.. darosi baisu. bent man. Vyrauja vos ne visuotinis įsitikinimas, kad mokesčius moka tik kvailiai.

      • Mantas parašė:

        Dėl to požiūrio, kad „mokesčius moka tik kvailiai“ – daug tikrai žmonių taip mano… Netgi per daug… Ir ia jokia kova su „šešėliu“ a baudos nepadės per daug. Žinau žmonių, kuriems „geriau užsieny pusmetį padirbti ir likusį laiką atostogauti Lietuvoj, nes čia neverta dirbti ir mokėti mokesčių“…

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos