Sportas – sveikata, o rūkymas žudo!

Kaip ten bebūtų, bet lietuviai yra sportiška tauta. Didžiuojamės savo sportiniais pasiekimais krepšinio aikštelėse, disko mėtyme, karatė išmanymu, boksininkais, dviratininkais ir… na, visais sportininkais, nes juk sportas – tai vienas tų dalykų, kuris garsina mūsų mažą tautą. O krepšinis… sakoma, net vienija ją…

Nepažįstu nei vieno sveiko žmogaus, kuris nebūtų bandęs sportuoti. Žinoma, ne kiekvienas tapo profesionalu, bet didžioji dalis… didžioji dalis išmano praktiškai visų sporto šakų taisykles ne blogiau nei tas „gaidys aikštėje“, kuris teisėjauja varžyboms. O laisvalaikiu dažnas, net ir pagyvenęs žmogus, nevengia kamuolio, raketės, šachmatų lentos ir t.t.

Kita vertus, nuo sporto neatsiejamos didesnės ar mažesnės traumos (net šachmatais ar kortom bežaidžiant, galima pasitempti… pvz., kaklą). Nekalbu jau apie profesionalius kurios nors sporto šakos atstovus – praktiškai nei vienas neišvengia traumų, o kai kurie (o taip visgi dažniausiai būna) net baigia savo sportinę karjerą dėl jų.

Jei jau prabilom apie profesionalus, kyla klausimų, kiek jų sveikatą paveikia intensyvios apkrovos, kiek sutrumpėja sportininkų gyvenimo trukmė, kokios sportininkams būdingos ligos išsivysto senatvėje ir t.t.?.. Jei paimsime boksininkų pavyzdį, tai gal net ir visai kraupius duomenis gausime… O kaip su kitais?..

Ligos, traumos ir pan. Ar galima atrasti koreliaciją tarp sporto ir tam tikrų sveikatos sutrikdymų? Manau, atsakymas į šį klausimą yra akivaizdus – tą bjaurybę galima atrasti visur ir visada… Taip, kažkas su kažkuo visada kažkaip koreliuoja ir iš to kai kurie daro kažkokias išvadas, kuriomis galima remtis arba ne.

Nenoriu dabar ieškoti statistikos, nes nežinau, ar apskritai tokią rasčiau, bet, kai pamąstau, draudimo išmokų, išmokamų už traumas, patirtas sportuojant, veikiausiai turėtų lenkti kitas draudimo išmokas… Įdomu, ar gydymo įstaigos veda statistiką, kiek pas juos žmonės nurodo sportą kaip traumos priežastį?.. O kur dar statistika, kiek sportas sąlygojo ligų, vidaus organų pažeidimų?!

Profesionalai, neprofesionalai – nesvarbu! Įdomu, kokia dalis Ligonių kasų skiriamų mokesčių mokėtojų pinigų yra visgi… dėl sporto?! Įtariu, kad tikrai nemenka dalis…

Galite paklausti, prie ko čia rūkymas?.. Pastarasis irgi kenkia sveikatai… Bent jau taip teigia visi rūkymo priešininkai. Na, dar ir smirdi rūkalai (lygtais sportininko prakaitas kvepėtų, kuris, tiesa pasakius, kažkur skaičiau, jog yra bekvapis, nes smirdi tai bakterijos ar kas ten, bet tai jau kita tema) labai.

Turbūt jau aišku, prie ko vedu šį įrašą ir galima pradėti sakyti, kad rūkydamas kenki aplinkiniams, gamtai ir pan., kai sportuodamas… tik sau! Tačiau juk ir sportas… sportas kenkia aplinkiniams! Pvz., stresas, įtampa, komandai pralaimint… Na, jis turėtų ir veikiausiai kenkia širdžiai (juk net ir kardiologai pataria širdininkams nežiūrėti sporto transliacijų). O kur dar ir pergalės šventimas, kuris baigiasi ne tik sveikatos, bet ir turto niokojimu?..

Ne, nenoriu pasakyti, kad rūkymas nežudo. Taip, jis žudo, bet iš lėto. O tai, kad sportas yra sveikata – tai tėra tik mitas. Mitas, pabūsiu sąmokslo teoretiku, sukurtas silpnųjų, kad stiprieji „greičiau susidėvėtų“ ir išmirtų anksčiau, kęsdami baisius traumų ar kitų sveikatos sutrikdymų padarinius!

Sportas – tai priežastis, kodėl natūralios atrankos principas vis mažiau veikia žmoniją. Sakoma, kad „kare išlieka stipriausi“. Pripažįstama, kad „sportas – tai karo pakaitalas“. Sportuoja stipriausi, o išlieka… Išlieka visi paliegėliai.

Šioje vietoje galima netgi nukrypti ir pakalbėti apie kintančia vyriškumo sampratą, vyro padėtį visuomenėje ir t.t. Taip, tai kita tema, bet, jei pasikliausime sąmokslo teorija, galima vesti paralelę ir atrasti priežastį, „kodėl nebeliko vyriškų vyrų“ ir „kodėl gražias moteris taip traukia sportininkai“…

Tagged , , , , , , , , ,

5 thoughts on “Sportas – sveikata, o rūkymas žudo!

  1. Dalius parašė:

    Geras. Nežinojau kad esi krepšininkas, karatistas ir mėtytojas.

    O aš neturiu jokių savo pasiekimų sporte 🙁

    • Mantas parašė:

      Tai gal smiginį, biliardą žaidžiate? O sportinį pokerį? Gal visgi laisvalaikiu paimate kamuolį į rankas? Ar bent alaus bokalą ar arbatos puodelį per kokias nors varžybas? Gal bent mokykloje kad ir kvadratą teko palošti?

      Na, nepatikėsiu, kad tamsta, toks visai nesportiškas!

  2. SANDRA parašė:

    nerukykit patariu:((

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos